top of page

Kış Enerjisi Bize Ne Diyor?

Merhaba Merhaba Merhaba Sevgili Mail Listemin Tatlı Okuyucuları!


Kışın Bodrum’da bile hissedildiği şu günlerde, daha kuzeyde yaşayanlar nasıllar acaba? Kış mevsiminin gelişiyle birlikte daha bir içe kapanma, hazır Omicron yayılmışken en azından ev dışı sosyalleşmeden uzaklaşma gibi şeyler yaşıyor musunuz? Kış mevsimi yani su elementinin mevsimine girdiğimizde, yin bir hale geçtiğimizi söyler Qigong anlatan kaynaklar. Qigong’da yin, akışkan ve besleyici olarak görülür. Bu yüzden de su elementi oldukça yindir. Bu yin enerji bizi kendimizi beslemeye, içimize dönmeye ve akışkanlaşmaya yönlendirir.


Öte yandan doğayı gözlemleme sonucunda ortaya konan Qigong felsefesi ve hareketleri, kış mevsiminde doğanın uyku haline geçtiğini, kendini besleyebilmek için çok az enerji harcadığını, mevcut enerjisini büyüyüp çoğalmaya değil, daha çok stabil bir halde durmaya yöneldiğini ifade eder.


Peki doğayla daha uyumlu yaşamak, böylece doğanın qi’sinden faydalanmak için neler yapalım?


Kendi içinize dönebildiğiniz kadar dönmek iyi bir fikir. Bu, herkesten uzaklaşıp telefonunuzu kapatıp inzivaya çekilmek de olabilir, her gün kendinize 15 dakika ayırıp kendi kendinize kalmak, yazmak/çizmek de olabilir.


Kışın karanlık ve soğuğu bizi yavaşlamaya yöneltir. Hayatınızın hangi noktalarında yavaşlayabilirsiniz? Belki birazcık sosyalleşmeyi yavaşlatabilirsiniz? Belki de genel olarak bir yavaşlamayla, her şeyi daha sindirerek yaşamayı denemek olabilir.


Uykuyu arttırmak: Özellikle normalden biraz daha erken uyumak, gece yarısından önce gelen o uyku halini kaçırmadan ondan faydalanmak, hem dinlenmenize hem de böbrek enerjisini korumanıza yardımcı olur.


Su elementi akışkan, girdiği kabın şeklini alan, ısrarcılığıyla koca kayaları aşındıran bir yapıda. Siz su elementinin hangi özelliklerini hayatınıza alabilirsiniz, belki buna da biraz kafa yormak isteyebilirsiniz.


Eğer bu mevsimden tam anlamıyla faydalanırsanız, ilkbaharda net bir vizyon, yenilenmiş bir enerjiyle yapmak istedikleriniz için güç bulmanız çok daha kolay olur.



Ben bu kış mevsimini Medikal Qigong ve I Ching öğrenerek geçiriyorum. Özellikle i ching, verdiği yönlendirmelerle beni benden alıyor:) İlkbaharda medikal qigong seanslarını artırıp sizinle de paylaşmak niyetindeyim.



Önümüzdeki hafta görüşmek üzere

Sevgiler

Pınar.


20.01.2022


33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Mevsimlerle Hizalı Yaşamak

Qi Gong’un köklendiği geleneksel Çin tıbbı, vücudun iyiliği için kış aylarında enerjimizi korumamız gerektiğini, mümkün olduğunca dinlenmemiz ve uyumamız gerektiğini söylüyor. Ama kısaca kış mevsimine

bottom of page